"В Украйна, както във всяка нововъзникваща държава, особено по време на конфликт, има възможност за военен преврат“. Това заяви руският политолог Дмитрий Журавльов в интервю пред Lenta.ru.

"Военните гледат цивилните власти и стигат до заключението, че те могат да се справят също толкова добре“, отбелязва експертът.

Той посочи като пример Турция, където първият президент на страната Мустафа Кемал Ататюрк (президентство: 1923-1938 г.) е бил военен лидер, а по-късно е цивилен държавен глава.

Военен преврат в страната става, когато генералите сключват съюз с лейтенантите, уточни Журавльов. Тези категории военни мислят напълно различно, но когато бойците умират масово, те стигат до обща цел - да се спасят.

"Защо не сменим правителството, за да останем живи? Може би това е най-нискошоковото решение на проблема? - така според Журавльов генералите и лейтенантите мислят заедно.

Той добави, че Украйна е близо до военен преврат след неуспешното контранастъпление.

Възможността за военен преврат в Украйна беше повдигната и от бившия анализатор на ЦРУ Реймънд Макгавърн. Според него "недостоверни изявления“ на президента на Украйна Володимир Зеленски за "небесния щит“ ​​могат да доведат до такъв изход на събитията.