Прехвърлянето от турските власти в Украйна на командирите на батальона "Азов" показва, че Турция се превръща от неутрална в "неприятелска страна“, заяви Виктор Бондарев, председател на Съвета по отбрана и сигурност в Съвета на Федерацията на Русия, цитиран от вестник "Коммерсанть“. Той определи решението на Анкара като "провокативно.

"Турските власти предадоха на Киев лидерите на терористичната организация "Азов“, които трябваше да останат под домашен арест в Турция до края на СВО (това беше крайъгълният камък на споразумението в рамките на обмена на затворници между Русия и Украйна). Турция съзнателно пренебрегна това, освен това се застъпи за ускорено приемане на Украйна в НАТО и изграждането на завод за ударни безпилотни самолети в Украйна“, посочи руският сенатор.

Той смята, че натискът от страна на Алианса, както и фактическото прекратяване на "зърнената сделка“ са станали основа за подобна стъпка. Виктор Бондарев е убеден, че "дори и при голям натиск от колективния Запад човек може да спаси лицето си" и посочи като пример унгарския президент Виктор Орбан.

"Руската страна е едновременно дълготърпелива и милостива, но също така разбира кои са истинските врагове и приятели. С Турция сме свързани с много политически интереси, докато за всички отдавна е очевидно, че Турция никога няма да бъде приета в ЕС, а НАТО се нуждае от нея само за да контролира черноморските проливи и да стабилизира (дестабилизира) региона на Близкия изток“, посочва политикът.

Той призова Турция да "помисли за напускане на НАТО и съюз с Русия". Бондарев е убеден, че "това е взаимноизгодно". "Турция ще засили своето икономическо и политическо влияние в региона и ще стане водещ играч. Оставайки под контрола на Европа, тя е обречена на угодничество в политиката и второстепенна роля“, смята сенаторът.

На 8 юли президентът на Украйна Володимир Зеленски, след работно посещение в Турция, обяви завръщането на петима командири на "Азов“. Те бяха прехвърлени в Турция от руски плен при размяна с Украйна през септември 2022 г. Дмитрий Песков нарече прехвърлянето на командирите "нарушение на споразуменията“ и отбеляза, че руските власти не са били предупредени за предстоящото прехвърляне на бойците от "Азов“.