Държавната Дума на Руската федерация прие на първо четене законопроект, забраняващ осиновяването или настойничеството на деца от страната от граждани на чужди държави, в които смяната на пола е законна, съобщава Интерфакс.

Съгласно проектозакона осиновяването на руски деца е забранено за "лица, които са граждани на държава, в която е разрешена промяна на пола чрез медицинска намеса, включително използването на лекарства, насочени към промяна на пола, включително за формирането на първични и (или) вторични полови белези от различен пол, както и чрез извършване на промени в документите за самоличност относно пола и без подходяща медицинска намеса, както и лица без гражданство, които имат постоянно пребиваване в посочената държава.

Автори на инициативата са председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, както и голяма група депутати.

"Въведената законодателна инициатива включва отказ за осиновяване или попечителство на деца от Русия на граждани на: Австралия, Австрия, Аржентина, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Исландия, Испания, Италия, Канада, Норвегия, Финландия, Швейцария, Естония и други страни, където смяната на пола е разрешена или чрез медицинска намеса, или в резултат на промени в документите за самоличност“, написа Володин по-рано в своя канал в Telegram.

Според него "изключително важно е да се премахнат възможните опасности под формата на смяна на пола, с които могат да се сблъскат осиновените деца в тези страни“.

Във вторник руските депутати започнаха разглеждането на проектозакон, който забранява насърчаването на "бездетния“ начин на живот.