Заместник-началникът на руската гвардия в т.нар. "ДНР“ полковник Александър Ходаковски заяви, че "ресурсите на въоръжените сили на Украйна могат да бъдат достатъчни за сериозен натиск“ към Белгород, но руските сили са знаели за подготовката на противника за "Белгородска операция“ и са взели необходимите мерки за посрещане на украински бойци на руска територия.

"Разбира се, беше ясно, че врагът може да атакува Белгородска област в навечерието на изборите [за президент на Русия]. По предварителни оценки могат да бъдат замесени до три хиляди души - солидна група. Започнахме да се подготвяме за вражеско нахлуване още преди падането на Авдеевка, укрепвайки нашите линии с наличните резерви. Но основната мярка за осуетяване на плановете на Украйна беше, разбира се, нашата офанзива“, написа Ходаковски в канала си в Telegram.

Както подчерта полковникът, "превземането на Авдеевка и трудното продължаване на движението напред принудиха противника да преразгледа намеренията си и да отклони част от планираните сили от Белгородската операция за укрепване на огъващия се фронт“.

"Но останалите ресурси можеха да са достатъчни за сериозна атака, ако не бяхме предприели необходимите стъпки“, отбеляза основателят на батальона "Восток“.

Според него "най-добрите екипажи на БПЛА от ВКС и специалните части на руската гвардия започнаха предварително да изучават театъра на предполагаемите действия, подготвяйки се за среща с противника“.