Политическата върхушка на българската държава целенасочено и системно разваля отношенията с Русия в много области, заяви пред NEWS.ru сенаторът от Крим и член на Комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Сергей Цеков. По думите му изгонването на представители на Руската православна църква от страната ни е поредната сериозна стъпка срещу Руската федерация, която ще има сериозни последствия.

Определяйки демокрацията в България като в състояние на "разгул“, Цеков отбелязва, че "дори президентът и висшите служители не могат да повлияят на някои решения. Фигурите, които идват на власт, не мислят за България като за държава, която трябва да развива и поддържа приятелски отношения със страните, които са я подкрепяли от векове. Изгонването на представители на Руската православна църква е поредната сериозна стъпка срещу нас“.

Сенаторът отбеляза, че в момента двустранните отношения между Русия и България вече са на ниско ниво и ще се влошават в бъдеще.

"Тези фигури продават страната си на други държави. Ще направим редица изявления, но ще се опомни ли България? Може би Руската православна църква ще промени позицията си относно ответните мерки. През изминалите десетилетия тяхното ръководство (на българите – бел.ред.) винаги е предавало Русия; хората може да са ги обичали, защото са помнели, но властите не. Какво да кажа, тези действия само ще унищожат България и те самите ще ръководят и наблюдават това“, заключава Цеков.

По-рано руското външно министерство привика българския посланик Атанас Кристин във връзка с експулсирането от страната на настоятеля и двама служители на Руската православна църква в София, към който бе изразен протест. От ведомството нарекоха инцидента "пореден провокативен акт“ на българските власти, който напълно се вписва в настоящите евроатлантически насоки за "борба с руското влияние".