Комисията по отбрана на Държавната дума на Руската федерация подкрепи на второ четене промени в законопроект, който предвижда пределната възраст за наборна военна служба да бъде повишена от 27 на 30 години, предава ТАСС, като се позовава на председателя на комисията Андрей Картаполов. Долната граница остава непроменена – и занапред в армията на Русия ще могат да постъпват лица на 18-годишна възраст.

"Основната поправка е, че горната граница [на наборната възраст] е 30 години, а долната граница беше решено да остане на 18 години, защото много момчета искат да отидат да служат тъкмо  на тази възраст. Сега им се дава такава възможност“, обясни Картаполов.

На първо четене законопроектът предложи повишаване на долната граница на наборната възраст от сегашните 18 години на 21 години.

Той отбеляза, че новите правила за наборната възраст няма да засегнат есенния набор тази година.

"Предлага се поправките да влязат в сила от 1 януари 2024 година. Т.е. всички тези правила не важат за есенния набор [2023 година]. А тези, които през 2023 година навършват 27 години, дори на 31 декември, за тях не се прилага новият закон от 1 януари 2024 година", поясни Картаполов.

По думите му законопроектът може да бъде одобрен още в рамките на този месец.