Руските депутати започват разглеждането на проектозакон, който забранява насърчаването на "бездетния“ начин на живот на фона на демографската криза, засилена от конфликта в Украйна, съобщава AFP.

"Защитата на т.нар. "традиционни“ ценности е любима тема на президента Владимир Путин, който непрекъснато заклеймява западния "упадък“, а "международното ЛГБТ движение“ е обявено за "екстремизъм“, коментира агенцията.

Руската политическа класа иска да забрани отсега нататък "пропагандата“ на движението Childfree - термин, използван за хора, които избират да нямат деца по лични, икономически или екологични причини.

"Предлага се да се забрани пропагандата на движението: в интернет, в медиите, във филми и в реклами“, обясни Вячеслав Володин, председател на Държавната дума (долната камара на руския парламент), в Telegram, преди началото на разглеждането на текста.

"Топлото и голямо семейство е основата на силната държава“, допълни той.

Според Володин при установено нарушение физическо лице рискува глоба от 400 000 рубли (около 4000 евро),  държавните служители – двойно повече, докато за юридическите лица наказанието може да достигне пет милиона рубли.

Депутатът Елвира Айткулова, участвала в изготвянето на текста, увери в понеделник, че идеите, защитавани от привържениците на движението Childfree, представляват "деструктивно поведение“, което може да доведе до "обезлюдяване“ на Русия.

От идването си на власт в Кремъл през 2000 година Путин постави за свой приоритет овладяването на демографската криза в Русия, наследена от съветската епоха, но досега няма успехи.  Мерките, насочени към увеличаване на раждаемостта, не дадоха очаквания ефект, като през юли Кремъл призна "катастрофална ситуация за бъдещето на страната“.

Освен това загубите на фронта в Украйна след 2022 година само засилиха тази тенденция, допълва агенцията.