На следващото си заседание Съветът на Държавната дума на Руската федерация ще обсъди въпроса за отмяната на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Това обяви председателят на руския законодателен орган Вячеслав Володин в канала си в Telegram.

"На следващото заседание на Съвета на Държавната дума определено ще обсъдим въпроса за отмяната на ратификацията на ДВЗЯО. Това отговаря на националните интереси на нашата държава. И ще бъде огледален отговор на САЩ, които все още не са ратифицирали договора“, обясни Володин.

Той отбеляза, че в речта си на Валдайския форум в Сочи президентът на страната Владимир Путин е повдигнал "важен въпрос, който засяга сигурността на Русия и нейните граждани“.

"Става въпрос за отмяна на ратификацията на ДВЗЯО. Ситуацията в света се промени. Вашингтон и Брюксел започнаха война срещу нашата страна. Днешните предизвикателства изискват нови решения“, подчерта още Володин.

Той също така спомена значението за гарантиране на сигурността на Руската федерация на успешното изпитание на крилатата ракета с ядрено задвижване "Буревестник“ и завършването на работата по свръхтежката ракета "Сармат“.

ДВЗЯО бе одобрен от Общото събрание на ООН на 24 септември 1996 г. Договорът забранява изпитателните взривове на ядрени заряди, както и ядрените взривове за мирни цели. Забраната важи за всички зони (в атмосферата, космоса, под водата и земята) и е абсолютна и всеобхватна. Договорът не влезе в сила, защото не бе ратифициран от САЩ, Египет, Израел, Иран и Китай, и не бе подписан от Индия, Северна Корея и Пакистан, припомня ТАСС.

На свой ред британският телевизионен канал Sky News допълва, че между 1945 г. и договора от 1996 г. са извършени повече от 2000 ядрени опита - 1032 от САЩ и 715 от тогавашния Съветски съюз. "Възобновяването на ядрените опити от Русия, САЩ или и двете би било дестабилизиращо в момент, когато напрежението между двете страни е толкова високо“, предупреждава медията.