Европейските политици, деклариращи подкрепа за претенциите на Украйна към Крим и Севастопол, не са загрижени за интересите на Киев, а за надеждите си да използват полуострова като стратегически плацдарм в Черно море. Това твърди Дмитрий Белик, депутат от Държавната дума на Русия от Севастопол, член на комисията по международни отношения, предава ТАСС.

По-рано министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски на среща в Киев предложи Кримския полуостров да премине под мандат на ООН и провеждането на референдум за статута му след 20 години, съобщи украинското издание "Страна.ua“.

"Всички тези "добри“ предложения от страна на колективния Запад и още повече от страна на страдащата от русофобия Полша нямат за цел да помогнат на Украйна: ако Крим попадне под мандата на ООН, Западът моментално ще използва полуострова за свои цели, една от които е господство в Черно море, Севастопол и Крим са от стратегическо значение, те са форпост на южните граници на Русия и неразделна част от страната ни, така се е оформило исторически“, коментира Белик пред ТАСС.

Той отбеляза, че стремежите на Украйна да върне полуострова са "напълно напразни и безперспективни“ и всякакви западни инициативи в тази насока са "очевиден провал“. "Референдумът, в резултат на който Крим и Севастопол се обединиха с Русия, демонстрира единодушното желание на жителите на тези два региона да станат част от Руската федерация“, допълни той.