Министерството на земеделието на Румъния и представители на големи земеделски организации постигнаха споразумение по редица искания на фермерите, които протестират и блокират границата с Украйна, съобщава Euractiv.

Ресорният министър Флорин Барбу поясни, че сделката включва 13 искания на фермери. Дискусиите ще продължат, за да се намери компромис по неуредените въпроси.

Правителството в Букурещ се ангажира да субсидира изцяло всички земеделски акцизи до 2026 година и незабавно да приложи разпоредби за субсидирани лихвоносни заеми.

Освен това властите ще удовлетворяват искове за обезщетение за загуби, причинени от внос от Украйна. Мерките включват ясно етикетиране на зърнени култури и други стоки, както и електронно наблюдение с помощта на GPS на пристанището Констанца.

Представителят на фермерите Мариус Мику посочи, че споразумението е подписано след повече от три часа преговори, но не означава незабавен край на протеста, тъй като предстоящите разговори с превозвачите, които ще продължат до 18 януари, може да повлияят на продължителността им.

На 13 януари румънските фермери блокираха движението на камиони на украинската граница, но няколко часа по-късно блокадата беше вдигната. Въпреки това на 14 януари Службата за държавна гранична охрана на северната ни съседка обяви, че протестът на фермерите и земеделците е бил възобновен. Едно от най-големите оплаквания на румънските фермери е свързано с вноса от Украйна.

В същото време унгарското правителство съобщи, че министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са призовали Европейската комисия да "защити европейските фермери“ и да въведе мито за внос на украинско зърно.