Останките от руски дрон отново бяха открити на територията на Румъния след вражеска атака срещу украинската пристанищна инфраструктура тази нощ. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на румънското министерство на отбраната.

Съобщава се, че дронът се е разбил в растителността на десния бряг на река Чилия, приблизително на 3 км западно от град Плаура. Той е открит около 5.00 часа. Дронът може да е паднал и да се е взривил, тъй като на мястото е открит кратер.

Служителите на реда са предприели мерки за отцепване на района и са уведомили съответните структури за събиране на доказателства.

Министерството на националната отбрана на Румъния отбелязва, че категорично осъжда атаките, извършени от Русия срещу обекти и елементи от гражданската инфраструктура в украинските дунавски пристанища. Атаките са описани като неоправдани и сериозно противоречащи на международното хуманитарно право.

Тази нощ руските войски отново нападнаха Украйна. Безпилотни самолети камикадзе бяха изпратени в южната и централната част на страната.

Регистрирани са общо 33 изстрелвания на дронове "Шахед", а украинските средства за ПВО са свалили 28 дрона.

По-специално, руснаците отново атакуваха Измаилския район на Одеска област. Те са ударили пристанищната инфраструктура и са нанесли щети на околните жилищни сгради. Попадения има и в Черкаска област. Там "Шахед“ се разбива на открито, което предизвиква пожар.

Припомняме, че руски дронове вече бяха засечени в Румъния. В нощта на 4 септември, по време на руските атаки в района на Одеса, останки на "Шахед“ паднаха на територията на Румъния. По-късно фрагменти от руски БПЛА, които атакуваха пристанищната инфраструктура на Украйна, бяха открити още няколко пъти в страната.

Също така румънското министерство на отбраната съобщи за вероятността от нарушаване на въздушното пространство на страната от руски "Шахеди“ по време на масирани атаки на територията на Украйна в нощта на 30 септември.