Строители в Италия откриха 2000-годишна градина, която някога е принадлежала на римски император, съобщава Livescience.

Травертиновите стени на градината гледат към бреговете на Тибър, река, която тече през Рим на изток от Ватикана. Според изявление на италианското министерство на културата руините са открити по време на строителството на нов надлез на Пиаца Пиа.

Докато сортираха останките, археолозите откриха оловна водопроводна тръба със следния надпис: "C(ai) Cæsaris Aug(usti) Germanici“. Изследователите са установили, че гравюрата се отнася за Гай Цезар Август Германик, по-известен като Калигула.

Въз основа на надписа изследователите смятат, че градината е принадлежала на скандалния римски император. Калигула е известен не само като тираничен и безмилостен лидер, но и като садист, който унижава своя сенат. Калигула се възкачва на трона през 37 г. сл. н. е., а през 41 г. преторианската гвардия - служителите, които трябва да го защитават – убиват императора.

Археолозите казват, че находката е важна, защото Пиаца Пиа е в същия район като градината на Агрипина, майка на Калигула.

Освен тръбите, археолозите откриха керамика от римската епоха и теракотени фигури на митологични сцени, които украсяват покривите на постройките.