Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак обяви създаването на академия за обучение на военен персонал в управлението на американските ракетни системи за залпов огън HIMARS и провеждането на първите учения с тях, предава ТАСС.

"Академията HIMARS бе основана днес“, съобщи Блашчак на специална церемония, изразявайки надежда за тясно сътрудничество с американската страна. "Академията ще служи и за сътрудничество с нашите балтийски партньори, които също поръчаха HIMARS от САЩ. Ние сме отворени за сътрудничество, когато става въпрос за обучение“, увери министърът.

Обученията ще се извършват в базите на Артилерийския учебен център и Първа ракетна бригада в градовете Торун и Ожиш.

Полша получи първите си четири единици HIMARS от САЩ през май. Договорът за доставка на РСЗО бе подписан през 2019 г. В съответствие с него до края на тази година Полша трябва да получи общо 20 HIMARS, включително две учебни. Стойността на сделката възлиза на 414 милиона долара.

Доставката на модерна американска военна техника, според плановете на полските власти, трябва да укрепи Източния фланг на НАТО. По-рано Блашчак съобщи за плановете на Варшава да разположи HIMARS на въоръжение в 16-та механизирана дивизия, базирана в североизточната част на страната близо до границата с Калининградска област на Русия.