В Полша, която помага на Украйна от първите дни на пълномащабната инвазия на Руската федерация, избухна скандал около доставката на генератори за Киев. Бившият председател на Правителствената агенция за стратегически резерв Михал Кучмеровски е под подозрение, съобщава държавната агенция PAP.

Заподозреният е арестуван задочно по делото за изпълнението на безвъзмездна помощ от Европейския съюз в размер на 114 милиона евро за доставка на генератори за Украйна.

По-рано в четвъртък прессекретарят на Националната прокуратура, прокурор Пшемислав Новак, обяви, че по време на разследването на нередности в RARS, проведено от Силезийския клон на отдела за организирана престъпност и корупция на Националната прокуратура в Катовице, "е получено доказателство, което позволява изготвянето на обвинения за участие в организирана престъпна група и превишаване на правомощия и неизпълнение на задължения с цел получаване на финансова облага".

Бившият премиер Матеуш Моравецки се застъпи за Кучмеровски, като обвини сегашния министър-председател на Полша Доналд Туск в "акт на коварно политическо отмъщение“.

"Напълно съм убеден в честността на Михал Кучмеровски, което той със сигурност ще докаже по време на процеса. Днес е очевидно, че реформите, които той проведе, и действията на Държавната агенция за стратегически резерв са изключително неприятни за сегашното деструктивно правителство, унищожаващо по пътя си всичко и всеки, който служи добре на Полша“, написа Моравецки в социалната мрежа X.