Комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) изрази загриженост относно легитимността и законността на измененията в Конституцията на Руската федерация, които премахват ограниченията на президентския мандат и позволяват на настоящия й държавен глава Владимир Путин да остане на поста до 2036-та година.

"Огромната власт на президента, произтичаща от изключително дълъг мандат на поста, съчетана с липсата на каквито и да било проверки и баланси, като например силен парламент, независима съдебна система, свободни медии и жизнено гражданско общество, превърна Руската федерация във фактическа диктатура“, гласи заключението на ПАСЕ, цитирано от РБК-Украйна.

Проекторешението е прието с единодушие. В изявлението на ПАСЕ се припомнят заключенията на Венецианската комисия, съгласно "отказът да се ограничи мандатът на настоящия президент нарушава както руската конституция, така и международните правни принципи“.

В текста се добавя, че руската агресия срещу Украйна и последствията от нея показват, че диктатурите "застрашават международния мир и сигурност, териториалната цялост и политическата независимост на своите съседи“.

"Като се има предвид това, възстановяването на демокрацията в Русия отговаря на интересите преди всичко на народа на страната, както и на Европа и целия свят“, заключава ПАСЕ.

На заседание отново е изказана подкрепа за бъдещ специален международен наказателен трибунал, който да държи руските лидери, включително Путин, отговорни за техните действия – от анексирането на Крим, войната в Донбас и свалянето на полет MH17.