Върховният съд на Ню Йорк отказа регистрацията на независимия кандидат Робърт Ф. Кенеди-младши за участие в президентските избори в щата след жалба от поддръжници на кандидата на демократите и действащ вицепрезидент Камала Харис, съобщава американският телевизионен канал CNN.

По данни на медията съдът е взел решението след жалба на поддръжници на Харис от организацията Clear Choice, че Кенеди-младши е предоставил фалшив адрес на пребиваване в щата Ню Йорк, докато всъщност е живял в Калифорния. Съдията установи, че адресът на пребиваване на политика в Ню Йорк е "фалшив“ и е използван за "регистриране на избиратели и постигане на собствените му политически цели в щата“, отбелязва телевизионният канал.

Кенеди-младши отбеляза, че Демократическата партия е "показала презрение към демокрацията“ и обяви, че планира да оспори решението. "Те (демократите – бел. ред.) не са сигурни, че могат да спечелят изборите, затова се опитват да лишат избирателите от избор, ние ще обжалваме и ще спечелим“, цитира думите му телевизията. Отбелязва се, че в момента политикът има право да участва в избори в 17 щата.