Норвежката полиция е арестувала бившия командир на руската паравоенна група "Вагнер" Андрей Медведев за предполагаем опит да пресече границата нелегално и да се върне в Русия, след като поиска убежище в Норвегия по-рано тази година. Това са съобщили адвокатите му, цитира Reuters.

По-рано полицията съобщи, че мъж на около 20 години е бил арестуван при опит да премине нелегално границата, но не уточни кой е той.

Преминаването на границата с Русия е разрешено само на определени места, уточнява британската агенция.

Адвокатът на Медведев твърди, че руснакът е арестуван заради недоразумение.

"Той беше там, за да види мястото, където пресече норвежката граница през януари. Той е спрян, докато е в такси. Не е бил близо до границата. Намерението му никога не е било да пресича границата с Русия“, е допълнил адвокатът.

Когато пристигна в Норвегия в началото на годината, Медведев заяви, че търси убежище, защото се страхува за живота си, защото е бил свидетел на убийствата и малтретирането на затворници на фронтовата линия в Украйна.

Въпреки това през май той публикува клип в YouTube, в който съобщава, че иска да се върне в Русия, въпреки че това може да го изложи на опасност.

"Аз съм нещо като момче в голяма игра, в която вече не искам да участвам“, заяви Медведев тогава.

Междувременно той беше осъден в Норвегия за сбиване в бар и притежание на въздушен пистолет, но беше оправдан за нападение над полицаи.