Войските на НАТО са разработили план за учения, базиран на сценарий, при който Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) губят войната срещу Русия, съобщава германският вестник BILD.

Предвижда се маневрите да бъдат проведени през май 2025 година, като целта на войските на Алианса ще бъде да предотвратят руска атака на Сувалския коридор - хипотетичен сухопътен "коридор“ с дължина около 100 километра, който може да свърже територията на Беларус с Калининградска област на Русия. В момента границата между Полша и Литва минава през тази територия.

"До ескалация между НАТО и Русия може да се стигне още през февруари. Това е тренировъчен сценарий, който описва стъпка по стъпка, месец по месец как ще действа Путин и как НАТО ще се защитава. Според сценария на Бундесвера, ескалацията ще започне след само няколко седмици. Скоро след това ще започнат и бойните действия, в които ще участват десетки хиляди германски войници“, пояснява BILD, цитирайки таен документ от Министерството на отбраната в Берлин.

Според сценария Русия започва нова вълна на мобилизация и през февруари призовава още 200 000 души в армията. Още през пролетта на 2024 година силите на Москва силите на Москва започват голяма офанзива в Украйна и печелят победа до юни месец. След това в балтийските страни избухват междуетническите сблъсъци. През септември Русия започва големи военни учения "Запад-2024“ на своя територия и в Беларус, а през октомври прехвърля войски и ракети в Калининград, за да удари Сувалския коридор.

През декември, след американските избори, там започват гранични конфликти и вълнения. Руската федерация ще се опита да се възползва от евентуалната парализа на политическата система на САЩ. През януари 2025 година Полша и балтийските страни свикват заседание на Съвета на НАТО и ще обявят заплаха от Руската федерация. В същото време през март Москва ще прехвърли допълнителни войски в Беларус и до границите на балтийските страни.

Следвайки тренировъчния сценарий, през май 2025 година НАТО взема решение за "надеждни възпиращи мерки“, за да предотврати руска атака срещу Сувалския коридор. Командирът на НАТО нарежда прехвърлянето на 300 000 войници, включително 30 000 германци, на Източния фланг.

Според вестника този сценарий е за ученията на НАТО в Балтийския регион през 2024 година. Бундесверът отбелязва, че "разглеждането на различни сценарии, дори изключително малко вероятни, е част от ежедневните военни дела“.

Представителят на опозиционния Християндемократически съюз в германския парламент, бившият полковник от Бундесвера Родерих Кизеветер, заяви, че страните от НАТО имат приблизително 5-8 години, за да се подготвят за война с Руската федерация.

Алиансът заяви, че въпреки фокуса си върху опитите за унищожаване на Украйна, Русия вече е започнала да възстановява своя военно-икономически потенциал, насочен към противопоставяне на НАТО, преди всичко в региона на Балтийско море.

Германски анализатори прогнозират пълномащабна война между Русия и страните от НАТО, ако Кремъл не претърпи военно поражение в Украйна.