В Молдова се провеждат президентски избори и конституционен референдум за европейската интеграция на страната, съобщава NewsMaker.

Избирателните секции ще останат отворени от 07:00 до 21:00 часа в неделя. Очаква се да гласуват повече от три милиона души.

Единадесет кандидати се състезават за поста държавен глава на Молдова, което е най-големият брой след връщането на страната към преките президентски избори през 2016 г.одина. По-конкретно, в президентската надпревара участват настоящият лидер на страната Мая Санду ("Действие и солидарност“), Александър Стояногло (Социалистическа партия) и Ренато Усатий ("Нашата партия“).

В цяла Молдова са открити 1957 избирателни секции. Граждани, живеещи в чужбина, могат да участват в гласуването в 234 избирателни секции в 37 държави.

Освен това за първи път гражданите на Молдова в САЩ, Канада, Норвегия, Швеция, Финландия и Исландия могат да гласуват по пощата.

Президентските избори се признават за състояли се, ако в тях участват най-малко 30% от избирателите. Ще спечели кандидатът, който получи абсолютно мнозинство от гласовете. Ако това не се случи, след две седмици ще има втори тур на президентските избори.

Основният претендент за поста е настоящият президент на Молдова Мая Санду. Според последните социологически проучвания на първия тур на изборите Санду може да получи от 24,5% до 35,5% от гласовете.

Молдовските политолози определят за основен опонент на Мая Санду бившия главен прокурор на страната и бивш заместник-председател на парламента Александър Стояногло. Той е номиниран от Социалистическа партия на Република Молдова. Потенциалната му електорална подкрепа според социологически проучвания е от 9,9% до 12%.