Директорът на британското разузнаване е "оптимист", че Украйна ще надделее във войната си срещу Русия, чиито сили са загубили инерция на бойното поле, пише CNN. Едновременно с това той смята, че руският президент Владимир Путин е бил принуден да постигне споразумение с лидера на ЧВК "Вагнер“ Евгени Пригожин, за да "спаси кожата си“.

Ричард Муур заяви, че Украйна е "възстановила повече територия за един месец, отколкото руснаците успяха да постигнат за една година" и че "изглежда има малка перспектива руските сили да възвърнат инерцията".

От Киев ще зависи да "определи" края на войната, тъй като "повечето конфликти завършват с някакъв вид преговори", добави той по време на реч в Прага в сряда.

Думите на Мур идват, когато Украйна продължава пролетната си контраофанзива срещу руските войски. Откакто започна контранастъплението през юни, боевете се оказаха по-тежки от очакванията на някои, като напредъкът се измерва в стотици метри, а не в десетки километри, отбелязва CNN.

Путин не е имал друг избор, освен да постигне споразумение с лидера на "Вагнер“ Евгений Пригожин, за да сложи край на краткотрайния бунт миналия месец, заяви ръководителят на британската MI-6.

"Той наистина не отвърна на Пригожин, той сключи сделка, за да спаси кожата си, използвайки добрите услуги на лидера на Беларус. Така че дори аз не мога да видя вътре в главата на Путин“, казва Ричард Мур.

"Ако погледнете поведението на Путин в онзи ден, Пригожин започна, мисля, като предател на закуска. Той беше помилван на вечеря и след това няколко дни по-късно беше поканен на чай. Така че има някои неща и дори шефът на MI6 намира това за малко трудно да се опита и тълкува по отношение на това кой е вътре и кой е извън", добави той.

Ръководителят на MI6 заяви, че Пригожин е жив и е на свобода след бунта. Лидерът на Вагнер "се носи наоколо".

Путин обаче явно е под вътрешен натиск, добави ръководителят на британското външно разузнаване. "Няма как група наемници да напредват по магистралата към Москва и да стигнат до 125 километра от Москва, освен ако не сте предвидили, че това ще се случи. Така че мисля, че той вероятно се чувства под известен натиск“.