Националният университет "Лвовска Политехника“ уволни Ирина Фарион от длъжността професор в катедрата по украински език, след като тя обвини бойците от "Азов“ и 3-та бригада на Силите за специални операции, че общуват помежду си на руски език на фронта, пише "Украинская правда“.

"Позицията на министерството остава непроменена – хора, които не споделят ценностите на достойнството и не изпитват уважение към войниците, нямат място в образователната система.

Надявам се, че СБУ в рамките на открито наказателно производство ще даде справедлива оценка на изявленията и действията на бившия учител на Лвовската политехника“, се казва в съобщение на министъра на образованието на Украйна Оксен Лисова във Facebook.

Източници на УП в правоохранителните органи потвърдиха, че причината за уволнението на бившия заместник е нарушение на член 41 от Кодекса на труда: извършване от служител, изпълняващ възпитателни функции, на неморално престъпление, несъвместимо с продължение на тази работа.

Бившият народен депутат Ирина Фарион обвини военните, по-специално бойците от "Азов“ и 3-та специална бригада, че общуват на руски. Тя заяви, че "не може да ги нарече украинци“. Изявленията й предизвикаха вълна от възмущение в обществото.

Освен това по-късно Фарион публикува и съобщение в социалните си мрежи, в което заявява, че "да се биеш за Украйна не е заслуга, а дълг“, и също така нарече рускоезичните войници "москвоусти“ (оригинал - "москвороти“).

Омбудсманът Дмитрий Любинец се обърна към съответните органи след изявлението на лингвиста и бивш депутат "да проверят посочената информация и да предприемат подходящи мерки за реагиране“.

По-късно Фарион публикува в социалните си мрежи писмо от проукраински студент от Крим, в което той изразява подкрепа за нея. Скоро руските специални служби пристигат при студента, тъй като Фарион не скрива неговото име и фамилия, град на пребиваване и място на обучение. Тя отказа да скрие информацията му, дори когато читателите й поискаха това.

Когато студентът е заловен от руснаците, лингвистът не се извини, но каза, че "тя не може да знае откъде са тези хора“, въпреки че в писмото му е посочено местоживеенето на студента.