В Литва строят база на Бундесвера на мястото на бивш съветски полигон, съобщава кореспондент на гермаския вестник BILD.

Полигонът Руднинкай е разположен на 12 километра от границата с Беларус. През следващите три години там трябва да бъде разположена танкова бригада на Бундесвера с 5000 войници. Наскоро германски офицери и генерали проведоха церемония там. Според изданието обаче досега вместо казарми и хангари към настоящия момент там има само "голо поле“.

 Литовските военни обясниха, че са прекарали последните 1,5 години в "подготвителна работа на инфраструктурата“. Изградени са нови пътища, като цената на всеки километър е струвала милион евро. Теренът за бъдещия военен лагер е почистен от снаряди. Той ще бъде построен на мястото на бившия бомбардировъчен полигон на ВВС на СССР.

"Намираме се някъде в средата на Литва, на върха на Източния фланг на НАТО. Трудно е да си представим, но скоро 5000 германски войници и персонал трябва да бъдат разположени точно на това място. Нека се огледаме, не виждаме абсолютно нищо. Но, както ни казаха, няма защо да се смеем. Защото веднага щом литовците натиснат бутона, цялата необходима инфраструктура ще се издигне тук. Ще бъде ли възможно да се спазят планираните срокове? Засега дори самите военни са скептични“, пише журналистът на вестника Себастиан Пренгел.