Съединените щати не са предоставили на Кремъл информация за планираната терористична атака в Руската федерация. Това заяви пред репортери на 25 март говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред "Известия“.

"Разузнавателните данни никога не се предоставят на Кремъл, те се предоставят по каналите на специалните служби, от спецслужби на спецслужби. Става дума за чувствителна информация, която, разбира се, не се разкрива“, заяви Песков в отговор на въпроса дали на Кремъл е била предоставена разузнавателна информация от САЩ за подготовката на терористична атака.

Песков отбеляза, че руските специални служби работят сами за отстраняване на последиците от терористичната атака в концертната зала "Крокус Сити Хол" край Москва. По думите му, западните специални служби не оказват помощ, въпреки изявленията им, че са предупредили Руската федерация за предстояща атака.

В същото време Песков отбеляза, че лидерите на страни като Беларус, Узбекистан, Таджикистан и Турция са се обадили на руския президент Владимир Путин във връзка с терористичната атака. "Там бяха изразени намерения за подобряване и укрепване на двустранното сътрудничество в областта на борбата с тероризма, тази тема беше обсъдена, но засега няма контакти със Запада“, заяви Песков.

Стрелбата в Крокус Сити  стана на 22 март, когато в концертната зала трябваше да свири групата "Пикник“. Въоръжени мъже в камуфлаж нахлуха в сградата и започнаха да стрелят. Терористите подпалиха и концертната зала. В резултат на това в сградата е избухнал пожар с площ от почти 13 хиляди квадратни метра.

Посолството на САЩ в Москва на 23 март изрази съболезнования във връзка с трагедиите и призова американските граждани да не пътуват до района на инцидента.  Същият ден държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон е солидарен с руснаците във връзка с трагедията и осъжда тероризма под всякаква форма.