В Китай проведоха рокади в командването на ядрените сили – ход, който е доста необичаен на фона на напрежението около Тайван, коментира американският телевизионен канал CNN.

В началото на седмицата Ван Хоубин e назначен за командир на ракетните сили, а Сю Сишен – за политически комисар на този род войски. И двамата назначени са произведени в генералски чин по решение на китайския президент Си Дзинпин.

Преди това длъжността командир на ракетните сили заемаше Ли Ючао (той бе назначен в началото на миналата година), а комисар бе Сюй Чжунбо.

Според CNN експертите смятат подобен ход за необичаен, тъй като и двамата избранници са военни, които не принадлежат към този вид подразделения. Освен това внезапните рокади се извършват в момент на повишено значение на този род войски, включени в ракетните програми на Китай.

"Промените са доста значителни“, казва Юн Сун, директор на китайската програма в базирания във Вашингтон Център "Стимсън“. По думите му рокадите може да предизвикат скептицизъм относно способността на ракетните сили да изпълняват надеждно и успешно мисията си.