Съветникът на ръководителя на президентската канцелария в Киев Михаил Подоляк увери, че "няма причина“ да се говори за отстраняването на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни. Съответните коментари той направи в ефира на телемаратона и в отговор на поредица статии на британското списание The Economist за политическите скандали в Киев, в резултат на които – според изданието – държавният глава на Украйна Володимир Зеленски комуникира с някои командири на ВСУ, заобикаляйки Залужни, поясняват в редакцията на "Украинская правда“.

"Според мен недоразумение е невъзможно, защото приоритетът е войната и има ясна вертикала, където президентът е върховен главнокомандващ. Има и главнокомандващ, който е един вид изпълнителен директор, който се занимава, извинете за терминологията, директно с войната“, обясни Подоляк.

"Има и главен изпълнителен директор - президентът на страната, който в рамките на войната се занимава с редица други въпроси за осигуряване на всичко необходимо. Струва ми се, че е глупост да се говори за някакъв конфликт, особено на политическа основа“, допълни той.

Подоляк също отбеляза, че партньорите вероятно гледат на твърденията за конфликта във военното ръководство с удивление.

По-рано The Economist написа статия, според която успоредно с мрачната реалност на окопната война, "политическото бойно поле“ в Киев става все по-напрегнато, а Зеленски вижда конкурент в Залужни.

В същото време, според информация от източници на "Украинская правда“, Зеленски комуникира с някои командири на ВСУ, заобикаляйки Залужни, което не му позволява да командва цялата армия.