Властите на Украйна възнамеряват да "подготвят почвата“ за евентуални преговори с Руската федерация тази есен, съобщава изданието Kyiv Independent, позовавайки се на източник, "близък до президента Володимир Зеленски“.

Според събеседника на редакцията Украйна се стреми да "започне разговор с Русия“ и да договори размяна на пленници и за двете страни, както и да обсъди продоволствената и ядрената сигурност.

Припомня се, че след началото на Курската операция на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) президентът на Русия Владимир Путин и редица представители на властите в Москва обявиха, че "не може да става и дума“ за преговори с Киев.

Преди ден заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви, че след началото на офанзивата на ВСУ в Курска област с Украйна "няма да има преговори до пълно поражение“.

На свой ред западните медии продължават да анализират последствията от атаката на ВСУ срещу Курската област и да спекулират дали тя приближава края на войната. Според тях Владимир Путин сега е "насочен не към мир, а към отмъщение“.