Парламентът на Италия одобри законопроект за по-строги наказания срещу онези, които увреждат паметници и културни обекти, предава Reuters.

Новият закон предвижда глоби до 40 000 евро за хора, които са нанесли щети на паметници, и до 60 000 евро в случай на унищожаване на предмет на културното наследство. Сегашните глоби варират от 1500 до 15 000 евро. Приходите от санкциите ще бъдат използвани от Министерството на културата за почистване и реставриране на повредени обекти.

Приетият законопроект в Италия бе наречен "закон за ековандалите“. Той бе активно популяризиран, след като активисти за опазване на околната среда организираха серия акции със заливане с боя на паметници, исторически сгради и произведения на изкуството, включително фонтана Треви в Рим, Палацо Векио във Флоренция и операта Ла Скала в Милано.

Климатичните активисти, призоваващи правителствата да спрат да използват изкопаеми горива и да се борят с глобалното затопляне, организираха подобни протести в цяла Европа, включително във Великобритания, Германия, Франция, Нидерландия и Австрия.

Но не само екоактивисти разрушават паметници в Италия – самите туристите все повече се превръщат във вандали. Припомня се, че през изминалата година туристите изрисуваха най-малко три пъти Колизеум в Рим.