Италианското правителство планира евентуална масова евакуация на десетки хиляди хора, живеещи около супервулкана Кампи Флегрей близо до Неапол, съобщава британският вестник The Guardian.

През следващите месеци властите ще предприемат нови мерки, които включват проверка на здравината на сградите в района. Решението идва след месеци на повтарящи се земетресения.

Кампи Флегрей или Флегрейските полета се намира на запад от Неапол. Заобиколен е от множество градове и села, включително Поцуоли, Агнано и Баколи, с общо население от над 500 000 души.

Калдерата е осеяна с 24 кратера и е много по-голям вулкан от близкия Везувий, който унищожава древния римски град Помпей през 79 г. сл. Хр.

Повече от 1100 земетресения удариха района само през последния месец, включително трус с магнитуд 4,0 по скалата на Рихтер в понеделник и още един с магнитуд 4,2 миналата седмица - най-силното в района от четири десетилетия насам.

Експертите казват, че повишената сеизмична активност вероятно се дължи на феномен, известен като брадисеизъм, при който земята се издига или пада въз основа на цикъл, причинен от пълненето или изпразването на подземни магмени камери.

Повечето вулканолози казват, че няма непосредствена заплаха от изригване, но тъй като земята в момента се издига с 1,5 см на месец, има опасения относно въздействието върху местните сгради.