За 15 ноември в Истанбул ще се проведе международна среща за ситуацията в Ивицата Газа. Това обяви държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган в рамките на срещата на върха на Организацията за икономическо сътрудничество (ОИС), която се провежда в Ташкент, предава ТАСС.

"Международна среща за Газа ще се проведе в Истанбул на 15 ноември“, заяви Ердоган, отбелязвайки, че Турция ще продължи да полага дипломатически усилия за разрешаване на кризата.

По-рано през деня вестник Hurriyet съобщи, че Ердоган възнамерява да стартира "глобална инициатива" за разрешаване на кризата в Ивицата Газа.

В рамките на заседание на Изпълнителние комитет на управляващата в Анкара "Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), проведено на 7 ноември, президентът на югоизточната ни съседка е подчертал необходимостта от скорошно прекратяване на огъня в Газа и за "предотвратяване на престъпленията, които Израел извършва в палестинския анклав“.

"Започвам нова програма, която е насочена към предотвратяване на нови престъпления срещу човечеството в Газа. Ще се обадя на всеки един от световните лидери, ще преговарям с тях и, ако е необходимо, ще се срещна с тях. Възнамерявам да стартирам съвместна глобална инициатива за Газа с лидерите, президентите и премиерите, министрите“, цитира вестникът думите на Ердоган.