Испания, която в петък (13 септември) е домакин на среща на високо равнище на няколко мюсюлмански и европейски държави относно начините за прекратяване на войната в Газа, призовава за ясен график за международната общност за прилагане на решение за две държави в израелско-палестинския конфликт, предава The Times of Israel.

"Срещаме се, за да направим пореден опит за прекратяване на войната в Газа, за изход от безкрайната спирала на насилието между палестинци, израелци... Този път е ясен. Прилагането на решението за две държави е единственият път", заявява пред репортери испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

В срещата участват негови колеги, включително от Норвегия и Словения, Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, палестинският министър-председател Мохамед Мустафа и членовете на Арабско-ислямската контактна група за Газа, която включва Египет, Саудитска Арабия, Катар, Йордания, Индонезия, Нигерия и Турция.

Албарес заявява, че сред участниците, сред които забележително не присъства Израел, е имало "ясно изразена готовност" "да се премине от думи към действия и да се направи крачка към ясен график за ефективно прилагане" на решението за две държави, като се започне с присъединяването на Палестина към ООН.

Израел не е поканен, защото не е част от контактната група, посочва Албарес, но добавя, че "ще се радваме да видим Израел на всяка маса, на която се обсъждат мирът и решението за две държави".