В Иран се провеждат извънредни президентски избори, предава ТАСС. Избирателните секции отвориха врати в цялата страна в 08:00 часа местно време (07:30 часа българско време).

Според говорител на изборния щаб Мохсен Еслами затварянето на избирателните секции е насрочено за 18:00 часа, но ако възникне необходимост, е възможно работата им да бъде удължена. Според министъра на вътрешните работи Ахмад Вахиди на въпроса за сигурността се отдава голямо значение. В тази връзка редът в избирателните секции ще бъде осигурен от около 180 000 служители на реда.

В Иран се провеждат извънредни президентски избори след смъртта на президента на страната Ебрахим Раиси на 19 май. От шестимата политици, чиито кандидатури първоначално бяха одобрени от Съвета на пазителите на иранската конституция, четирима участници останаха в президентската надпревара. След вицепрезидента Амир Хосейн Газизаде Хашеми, който обяви на 26 юни, че оттегля кандидатурата си в полза на консерваторите, кметът на Техеран Алиреза Закани взе подобно решение на 27 юни. Той се обяви в подкрепа на двама основни кандидати от консервативното крило - председателя на парламента Мохамад Багер Галибаф и представителя на духовния лидер в Съвета за сигурност на републиката Саид Джалили. Освен тях в надпреварата влизат консервативният бивш министър на вътрешните работи и на правосъдието Мостафа Пурмохамади и единственият кандидат от лагера на реформаторите - бившият здравен министър Масуд Пезешкиян.