В американския щат Хавай са открити 60 души, обявени за изчезнали след опустошителните горски пожари, съобщи телевизионният канал ABC News.

По данни на медията хората са открити "на безопасно място в къща“. Припомня се, че стотици други все още са в неизвестност.

Длъжностните лица вече използват термина "нерегистрирани“ вместо "изчезнали“ лица, тъй като много хора на острова нямат електричество и не могат да използват телефоните си, за да се свържат с роднини или властите, пояснява телевизията.

На 14 август губернаторът на щата Джош Грийн обяви, че броят на жертвите на горските пожари е достигнал до 99 души и може да нарасне значително в близко бъдеще.

Горският пожар започна на остров Мауи на 9 август. Заради силните ветрове огънят бързо се разпространи в туристическия град Лахайна, който изгоря напълно. Най-малко 4 500 хиляди души останаха без жилища.

Сегашните горски пожари в Хавай са най-смъртоносните в САЩ от повече от век. Губернаторът обяви щетите за "най-голямото природно бедствие“ в историята на щата. Към настоящия момент те се оценяват на шест милиарда долара.