Канада, Швеция, Украйна и Великобритания поискаха от Международния съд на ООН да започне производство срещу Иран за инцидента със свалянето на украински пътнически самолет през 2020 г., при който загинаха всички 176 души на борда, предава Reuters.

Иранската революционна гвардия свали самолета на Ukraine International Airlines (UIA) на 8 януари 2020 г., малко след излитането му от летището в Техеран. По-късно иранските официални лица определиха случилото се като "катастрофална грешка“.

В жалбата си до Международния съд четирите държави твърдят, че Иран е нарушил "поредица от задължения" по т.нар. Монреалска конвенция, насочена към осигуряване на безопасността на гражданските пътувания по въздух.

Според тях Иран не е предприел всички практически мерки, за да предотврати свалянето на полет PS752 и не е успял да проведе безпристрастно, прозрачно и справедливо разследване и наказателно преследване.

Повечето от загиналите в катастрофата са граждани на четирите държави, които създадоха координационна група, целяща да се подведе под отговорност от Иран.

Иранските власти твърдят, че самолетът Boeing 737 е свален случайно в момент, когато напрежението между Техеран и Вашингтон е било високо, а окончателен доклад, издаден през 2021 г., обвинява неправилно настроен радар и грешка на оператор на противовъздушната отбрана.

Канадските власти заключиха, че докладът не прави "никакъв опит да отговори на критични въпроси за това какво наистина се е случило". Украйна го нарече "циничен опит на иранските власти да прикрият истинските причини за катастрофата“, която според Киев е била умишлена.