В Гърция започва ваксинация срещу маймунска шарка, това съобщи министърът на здравеопазването на Гърция Адонис Георгиадис, предава АНА-МПА.

Фактът, че СЗО (Световната здравна организация) обяви извънредно положение по отношение на едрата шарка или по-известна като маймунска едра шарка, предизвика публикация на министъра на здравеопазването на Гърция Адонис Георгиадис, в която той говори за ваксинация срещу болестта.

"Като част от превенцията от 22 юли 2024 г. е налична ваксинация срещу шарката от типа mpox. Мpox е рядка вирусна инфекция, причинена от заразяване с вируса mpox. Вирусът mpox е генетично подобен на вируса на дребната шарка, но е по-малко заразен и с по-леки симптоми", пише министърът.

Заслужава да се отбележи, че по данни на СЗО тази година е регистрирано 160% увеличение на случаите с нов - по-смъртоносен - щам на вируса. Към януари 2022 г. в 16 африкански държави са регистрирани общо 38 465 случая, а 1456 души са починали.

За кого се препоръчва ваксината

В публикацията си Георгиадис отбелязва, че "ваксината Jynneos (за едра шарка) се препоръчва за хора на възраст 18 години и повече, които са изложени на висок риск от заразяване с вируса".