В Гърция започна процеса по нашумяло дело за педофилия - десетки хора са обвинени в сексуално насилие и експлоатация на 12-годишно момиче, съобщи атинската информационна агенция АНА-МПА.

На подсъдимата скамейка са 25 мъже и майката на жертвата, обвинена в тежко сводничество на малолетно. Майката отрича обвиненията, като твърди, че не е замесена в трагедията, която детето й преживя, същото твърдят и дъщерята, и другите й деца, които безусловно смятат майка си за невинна. Според жената нейната вина е, че не е осъзнала какво преживява детето, но подчерта, че е подала жалба в комисията за непълнолетни, когато е разбрала какво се случва.

Случаят Колонос (наречен на района на Атина) се превърна в един от най-известните педофилски скандали в Гърция през последните години. Случаят започна да се разследва през 2022 г. Жертва на насилие в района на Колонос е 12-годишно момиче, което работело като чистачка в магазина на главния обвиняем по делото. Задържан е 53-годишен мъж, който я изнасилвал дълго време и я продавал на приятели. Неговата "клиентска база“, според съобщения в медиите, включва 213 имена. Само малка част от тях обаче се явиха в съда. В обществото настояват да се назоват всички имена.

Според агенцията броят на обвиняемите достига 40, като по-голямата част от тях са в ареста. Много от обвиняемите, включително главният обвиняем по делото Илиас Мичос и майката на детето, вече са прекарали повече от 12 месеца под временно задържане, като 18 месеца изтичат през април. Гръцката конституция забранява държането на хора в затвора повече от 18 месеца без съдебна присъда, въпреки че в някои случаи съдиите са нарушавали основния закон, като са се позовали на Наказателно-процесуалния кодекс.

Делото започна в понеделник при засилени мерки за сигурност и ще се проведе при закрити врати без публика.

Преди да започне заседанието, тълпа се събра пред съдебната зала и викаше лозунги в подкрепа на момичето, така че сестрата на жертвата помоли хората да напуснат, за да може процесът да започне.

Майката на момичето, виждайки изнасилвача, се опитала да избяга от полицейския арест и да нападне главния обвиняем.

Бабата на момичето поиска "обесване за лудите“. "Нека има справедливост, извадете майката оттам (от подсъдимата скамейка) и обесете лудите. Това е разумно", каза бабата пред репортери.

В Гърция сексуалното насилие срещу деца се е превърнало в бич за обществото, броят на подобни престъпления расте през последните години, каза премиерът Кириакос Мицотакис в парламента при обсъждане на национален план за действие за защита на децата от сексуално насилие и експлоатация. Според премиера малтретирането на непълнолетни, особено сексуалното насилие, се превръща в социална заплаха. Това не е ново явление, но е многостранно и със сигурност се разраства в съвремието, заяви Мицотакис.

В Гърция се изчислява, че 16 процента от децата може да са жертви на някаква форма на експлоатация, но се съобщава за много малко случаи на сексуално насилие - само два процента.