Началото на обявената по-рано национална предупредителна стачка на служителите по сигурността в Германия започна от летище Кьолн/Бон, където нощната смяна за пътническия контрол не се появи на работа, съобщава вестник Die Welt, като подчертава, че дейността на аерогарата е преустановена на сто процента.

На най-голямото летище в Германия – във Франкфурт на Майн, почти всичко е в застой. Както съобщи летищният оператор Fraport, качването на борда на самолетите не е възможно, поради което са отменени множество полети. От компанията Lufthansa обаче обявиха, че ще изпълнят по-голямата част от полетите си от Франкфурт, включително на дълги разстояния.

Говорител на летището във федералната германска столица потвърди, че всички 170 излитания на летище Берлин-Бранденбург са били отменени. Освен това около всяко четвърто пристигане е отменено. Терминалът на летището е почти пуст, допълват от редакцията.

Около една трета от излитанията и кацанията на летището в Дюселдорф се планира да бъдат отменени. Някои самолети са пренасочени към Мюнстер/Оснабрюк.

Всички заминавания в Хановер са отменени, съобщават на уебсайта на летището. Смущения ще има и на летище Бремен. Пет от 14 полета са отменени. Освен това броят на пристигналите самолети и на двете летища намалява.

Сериозни са последствията и на летищата в Хамбург и Щутгарт, където са отменени всички излитания. Като цяло стачката, планирана до четвъртък късно вечерта (полунощ), засяга единадесет големи германски летища извън Бавария.

Според оценки на летищната асоциация ADV около 1100 полета в цялата страна са отменени или може да излетят със закъснение. Засегнати са около 200 000 пътници. Нормалната работа се очаква да бъде възстановена в петък. Тогава обаче е планирана следващата предупредителна стачка на профсъюза Верди - този път в цялата страна, сред служителите на градския транспорт.