В коментар пред медийната група RND федералният министър на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер сподели, че се опасява от повторение на новогодишните бунтове и атаките срещу службите за спешна помощ в Берлин и други градове в страната.

По думите й тази година властите се подготвят за потенциално избухване на насилие в по-голяма степен, отколкото миналата година. Министърът благодари и на службите за спешна помощ, които "понасят удари в името на нашата безопасност“.

"Знам, че федералните провинции и техните полицейски сили сега се подготвят за това по различен начин от последния път: с нови оценки на риска, с повече полиция“, поясни Фезер.

Тя изрази загриженост, че Новогодишната нощ отново може да се превърне в момент, в който "ние сме принудени да търпим сляпа ярост и безсмислено насилие“ в някои градове, особено срещу полицията или спешните служби.

В същото време полицейският синдикат на Германия настоява за по-строги наказания за онези, които проявяват насилие срещу служители на спешната помощ, а противопожарната служба призовава за използването на повече камери, за да могат да докажат актове на насилие.

През януари тази година берлинската полиция съобщи, че е арестувала 145 души във връзка с новогодишните безредици в столицата, включително 38 души, задържани във връзка с нападения срещу полицаи и служители на спешната помощ.

"В моменти като Новогодишната нощ наблюдаваме общо нарастване на насилието. И, разбира се, трябва много внимателно да наблюдаваме опасността от смесване на това с радикализация, която сега виждаме на фона на конфликта в Близкия Изток“, подчерта още Фезер.

По-рано Германската федерална служба за защита на конституцията (BfV) предупреди за значително повишаване на нивото на заплаха от ислямистки терористични атаки в страната на фона на войната между Израел и ХАМАС в Близкия Изток.