Германските власти разследват диверсии срещу две военни бази, включително такава на НАТО, съобщават изданията Der Spiegel и Die Sueddeutsche Zeitung.

Неизвестен вероятно е проникнал в казармата на германските ВВС в югоизточната част на Кьолн. Според Der Spiegel е открита дупка в оградата, а впоследствие - проблеми с водоснабдителната система. Допуска се, че водата е била отровена.

Сега казармата е запечатана, на войниците е забранено да пият чешмяна вода и никой не се пуска нито да влиза, нито да излиза. Тъй като военните имат собствено водоснабдяване, местните жители не са засегнати, пояснява изданието.

В казармата работят 1200 цивилни и 4300 военнослужещи. Там са разположени части от авиоотряда, който осигурява на германското правителство самолети и екипажи.

В авиобазата на НАТО в Гайленкирхен също се разследва случай на възможен саботаж. Според вестник SZ питейната вода е била замърсена. Базата разполага със собствен водопровод, така че отново местните жители не са засегнати. В Гайленкирхен са базирани разузнавателните самолети на НАТО, пояснява вестникът.