На фона на конфликта между Израел и палестинската групировка ХАМАС в Германия рязко се увеличиха антисемитските акции и митинги. Най-радикално настроените участници в тях често са трудни за проследяване от органите на реда, защото се смесват с тълпата и "крещят на арабски“. Но всичките им действия се записват и могат да формират основата на наказателно дело, заяви пред германския вестник BILD Андреас Франк, старши прокурор и комисар на баварската прокуратура за борба с антисемитизма.

Ето и основните тези на Франк:

Примери за наказуеми деяния

"Призивите за унищожаването на Израел, оскверняването на израелските знамена, изгарянето на еврейски религиозни символи като кипа или дори одобряването на атаки срещу Израел от терористичната организация ХАМАС са наказуеми престъпления. Ако се разкрият такива действия, например по време на демонстрация, ще бъде инициирано разследване.

Забранени лозунги

"В зависимост от ситуацията на митинга, известният лозунг "От реката до морето Палестина, ще бъде свободна“ може да представлява наказуемо публично подбуждане към извършване на престъпления или одобрение на терористична атака на ХАМАС“.

Забранени символи

"Ние, като Главна прокуратура на Мюнхен, предадохме на всички баварски прокурори списък със забранени знаци и символи на пропалестински асоциации. Ако такива знаци се показват публично, например на митинги, ще започнем разследване.

"Абсолютно сериозни сме“

"Комуникирам почти ежедневно със специалните прокурори за антисемитизъм, които работят във всичките 22 прокуратури в Бавария, за да координираме действията си...  Особено важно е да сме на разположение по всяко време, дори през нощта. За почивки не може да става и дума. Искаме да изпратим ясно послание: ние сме абсолютно сериозни“.