Неправилното използване на родови местоимения (т.нар. мисджендъринг) в Германия скоро ще бъде санкционирано с глоба до 10 000 евро. От 1 август в страната влиза в сила закон за самоопределение – и гей активистите вече се готвят за множество съдебни дела, отбелязват в редакцията на националния ежедневник Die Welt.

От следващия месец всеки в Германия може да смени пола и името, дадено му от родителите, като премине през процедурата по регистрация. Не само достъпът до съблекалните, тоалетните и други зони, запазени преди това изключително за биологични жени, скоро може да се превърне в източник на правни конфликти. Мисджендърингът ще бъде наказван с глоба до 10 000 евро, коментира изданието.

Длъжностните лица успокояват: глоба ще се налага, само ако "човек умишлено бъде наранен в резултат на разкриването на пола му чрез използване на подходящо местоимение“. Активистите обаче възнамеряват да тълкуват новия закон в своя полза. Ситуацията се усложнява от факта, че вече половете не са два. Още през 2014 година Facebook предлагаше възможност за избор между 60 различни пола. Оттогава броят им само нараства.

На германците вече не им достигат три лични местоимения: "той“, "тя“, "то“. В социалните мрежи отдавна е обичайно да посочвате в профила си местоимението, с което трябва да се обръщат към вас. Досега Законът за самоопределението не изискваше от никого да използва "неопрононими“ (новоизмислени лични местоимения от трето лице). Всичко обаче може да се промени.

Благодарение на новия закон може да се предположи, че в бъдеще всички видове неправилно определяне на пола на физическо лице може да станат основание за съдебни производства. Въпреки това, за да се изключат подобни случаи, е необходимо да се знаят всички "правилни“ термини. Ако не искате случайно да направите грешен избор на местоимение, трябва да овладеете целия този каталог, съветва Die Welt.