Миналата година в Берлин се увеличи броят на хората, влезли в затвора заради неплатени глоби, съобщава германският телевизионен канал N-TV. Според Deutsche Richterzeitung 2894 души са били вкарани в затвора през това време, което е със 75% повече от 2021 г. Основните нарушители на закона са били пътуващите безплатно.

Според Сенатската комисия по пръвосъдието една от причините за този развой на събитията в германската столица е пандемията от коронавирус, по време на която изпълнението на алтернативното наказание лишаване от свобода беше спряно до края на май 2022 г.

В същото време експертите са уверени, че увеличаването на случаите на пътуване без билет не се дължи само на пандемията. Арне Семсрот, ръководител на проекти във Freiheitsfonds, твърди, че коренът на проблема е в недостатъците на съдебната система. "Общото влошаване на социалната ситуация, за съжаление, се отразява и в съдебната система“, пише активистът. Проектът Freiheitsfonds, който се занимава с откуп на затворници "зайци“ от затвори, говори за приток на молби от жертви, с чийто обем фондът не може да се справи. През 2023 г. активисти са платили гаранция за 122 осъдени в Берлин и 278 души в цяла Германия, съобщава телевизионният канал. Общо от декември 2021 г. проектът е платил гаранция за 911 души, струващи почти 800 хиляди евро.

Продължават споровете за наказателна отговорност за неплащане на билети в градския транспорт. В момента пътуването без билет попада под текста "получаване на услуги чрез манипулация“ на член 265а от Германския наказателен кодекс. Марк Бушман, министър на правосъдието на Германия, иска замяна на наказателните санкции с глоби, но Германската асоциация на съдиите е против. "В бъдеще регулаторите ще бъдат използвани като финансирана от данъци помощна сила за транспортните компании“, опасява се директорът на асоциацията на съдиите Свен Ребен. Те предлагат запазване на наказателна отговорност само в случаите, когато нарушителите заобикалят системите за контрол на достъпа. Каналът добавя, че сенаторът от правосъдието в Берлин Фелор Буденберг се опасява от допълнителна тежест върху съдебната система, ако безплатните ездачи бъдат декриминализирани, тъй като в този случай съдилищата ще бъдат изправени пред вълна от обжалвания.