В Европа са регистрирани първите случаи на заразени с треската Оропуче, която отне живота на две млади момичета в Бразиия. Сега експертите се опасяват от "неудържимо“ разпространение, отбелязва британският вестник The Mirror.

Двама души, посетили Куба, са били хоспитализирани в Италия със симптоми на болестта след завръщането обратно в страната. Уточнява се, че 26-годишна жена е потърсила помощ заради температура и диария при връщането си във Верона в края на май.

Междувременно 45-годишен мъж също се оплакал от сходни симптоми малко след летни пътувания до Хавана и Сантяго де Куба. Той е потърсил медицинска помощ във Фори, Северна Италия, на 7 юни.

"Определено трябва да се тревожим. Нещата се променят и може да станат неудържими“, алармира Дани Алтман, професор по имунология в Имперския колеж Лондон.

А д-р Кончета Кастиляети, ръководител на отдела по вирусология и нововъзникващи патогени в болницата във Верона, подчерта, че арбовирусите като треската Оропуче, Денга, Зика и други представляват "спешна ситуация“ за общественото здраве.

Тя обяви, че изменението на климата и увеличеното движение на хора рискуват да превърнат вирусите, които някога са били ограничени в тропиците, ендемични дори в Европа.

Бразилия съобщи за първите в света смъртни случаи от вируса. Жертвите са две млади жени. Те са се оплакали от коремна болка, кървене и хипотония, преди да починат на 25 юли. Симптомите на треската Оропуче включват главоболие, висока температура, мускулни болки, скованост на ставите, гадене, повръщане, настинка и фотофобия.