Европейският здравен орган за реагиране при извънредни ситуации (HERA) издаде препоръки към фармацевтичните компании да увеличат производството на антибиотици, използвани за лечение на респираторни инфекции преди зимата, в опит да избегнат повторение на ситуацията от миналата година, когато имаше недостиг на амоксицилин и амоксицилин/клавуланова киселина. Той също така призова членовете на ЕС да не трупат запаси от лекарства за сметка на общата им наличност в Европа, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Дефицитът на антибиотици миналата зима бе особено осезаем в Гърция, припомнят от редакцията. Генералният секретар на Панелинската фармацевтична асоциация Манолис Кацаракис обаче е оптимист, че нещата ще се подобрят тази година след решението на Националната организация по лекарствата (EOF) да добави антибиотици и респираторни препарати към списъка с лекарства, които не може да бъдат изнасяни.

"По този начин гръцкият пазар е защитен от изтичане в чужбина на лекарства, които са били планирани да задоволят нуждите на гражданите на страната“, поясни Кацаракис.