В рамките на заседанието в понеделник постоянните представители на страните-членки на Европейския съюз не са успели да съгласуват 12-тия пакет санкции срещу Русия и продължават дискусиите днес, разкрива източник на РИА Новости.

"Вчера постоянните представители не постигнаха съгласие по тези точки (икономически и персонални санкции срещу Руската федерация - бел.ред.), те ще продължат да обсъждат тази тема днес в 17: 00 часа местно време“, поясни събеседникът на агенцията. По-рано европейски източник разкри, че процесът на съгласуване на нов пакет ограничения е напреднал, но не уточни дата за публикуване на ограниченията.

Ако постоянните представители постигнат съгласие по 12-ия пакет от санкции, те ще стартират традиционната техническа процедура за официалното им одобрение на министерско ниво. След това документът ще бъде проверен отново от технически специалисти и публикуван в официалния вестник на ЕС. Тогава ще се счита за влязъл в сила.

Брюксел въведе 11-ия пакет от европейски санкции срещу Русия през юни тази година. Личните ограничения на ЕС сега засягат почти 1800 лица и организации. Ограничителните мерки включват замразяване на активи в страните от ЕС; на гражданите и компаниите от ЕС е забранено да предоставят средства на лицата в списъците със санкции. Освен това лицата подлежат на забрана за пътуване, която им пречи да влизат в Европейския съюз или да преминават транзитно през страните-членки. Около 60 представители на бизнеса оспориха тези санкции в съда.