На 10 юли посланиците от 27-те държави от Европейския съюз ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят неотдавнашното посещение на унгарския премиер Виктор Орбан в Русия на фона на шестмесечното ротационно председателство на Будапеща, съобщава Voice of America (VOA).

Срещата при закрити врата идва по искане на Полша, която се присъедини към другите в изразяването на предпазливост, след като Орбан посети Москва на 5 юли и Пекин на 8 юли с "мисия за мир“.

Лично унгарският премиер призна, че е пазил обиколката в тайна от съюзниците си.

"Унгарският премиер даде противоречиви обяснения за ролята си, като от една страна призна, че не е бил упълномощен от Европейския съюз да преговаря и подчерта, че е действал като суверенен лидер на своята държава“, добавя VOA.

В същото време Орбан поясни, че обиколката му е свързана с унгарското председателство на ЕС. По-специално той твърди, че се опитал да повлияе на европейската политика и да промени курса, определен от мнозинството от членовете на Блока.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел отбеляза, че пътуването на Орбан се е състояло "изключително в рамките на двустранните отношения между Унгария и Русия“.

"Премиерът Орбан не е получил никакъв мандат от Съвета на ЕС да посети Москва. Позицията на ЕС по отношение на агресивната война на Русия срещу Украйна е отразена в много заключения на Европейския съвет. Тази позиция изключва официални контакти между ЕС и президента Путин. Унгарският министър-председател не представлява ЕС под никаква форма“, категоричен бе Борел.