Държавите от Европейския съюз не демонстрираха особен ентусиазъм по предложението на Белгия да се използват замразените руски активи за Украйна чрез емитиране на специален дълг, предава Reuters.

По-рано медии съобщиха, че Белгия е предложила съюзниците на Украйна да емитират дълг за финансиране на Киев, като същевременно използват руски активи като обезпечение за изплащането му.

Идеята на Белгия бе обсъждана и на ниво финансови министри на страните от Г-7 като един от вариантите за използване на замразените руски активи, но в ЕС реагира хладно на предложението, подчертава агенцията.

"Знаем, че използването на активи като обезпечение има същите правни, икономически и финансови проблеми като конфискацията и повечето правни министерства в страните от Г-7 се чувстват по същия начин“, заяви пред агенцията европейски служител, запознат с дискусиите.

Той, както и четирима други интервюирани от Reuters, са единодушни, че използването на активите като обезпечение може в правен смисъл да се равнява на конфискация - и следователно носи сходни рискове.

Източниците посочиха и други проблеми с плана на Белгия, включително кой точно ще издаде облигациите и как потенциалните инвеститори ще се отнасят към тях.

Освен това европейски служители изразяват опасения, че подобен ход може да предизвика ответна реакция срещу европейските активи в Русия.