Въоръжените сили на Украйна биха могли да се надяват на значително повече доставки на боеприпаси и ракети от Общността в дългосрочен план - представители на правителствата на страните членки и ЕП се споразумяха по план, с който европейската отбранителна индустрия да получи финансови стимули за бързо разширяване на производствения капацитет, отбелязват в редакцията на германския вестник Die Zeit.

Припомня се, че проектът бе предложен от Европейската комисия през май и предвижда изразходване на 500 милиона евро от бюджета на ЕС.

Споразумението е още едно доказателство за неуморния ангажимент на ЕС да подкрепя Украйна, коментира испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Той също така демонстрира ангажимента за укрепване на отбранителната технологична и индустриална база на ЕС и гарантиране на дългосрочна сигурност и отбрана на гражданите на Общността, допълни тя.

Разширяването на производството трябва да предотврати по-нататъшни затруднения в доставките за Украйна и също така да гарантира, че държавите от ЕС остават способни да се защитават, като едновременно поддържат и достатъчно количество доставки.