Група депутати от Европейския парламент настояват Комисията да предприеме мерки срещу решението на Будапеща да облекчи визовия режим за граждани на Русия и Беларус, включително като се вземе решение Унгария да бъде изключена от Шенгенската зона, съобщава изданието Politico.

"Призоваваме Европейската комисия да предприеме спешни мерки за разследване на решението на Унгария, тъй като то може да представлява "вратичка“ и потенциално да застраши цялостното функциониране на Шенгенското пространство като сигурно пространство за гражданите“, се казва в писмо, инициирано от чешкия депутат Дануше Нерудова и литовецът Пятрас Аущревичус.

"Ако унгарското правителство откаже да промени политиката си, Комисията и всички представители на ЕС трябва да поставят под въпрос унгарското членство в Шенгенското пространство, като въведат нови мерки за защита на европейските граждани, включително нов контрол на унгарските граници, ако е необходимо“, се казва в писмото на депутатите. Те също така предлагат възможността други държави от ЕС да не признават унгарските визи и да въведат контрол по границите на страните си.

Към неделя вечерта писмото е събрало близо 70 подписа, включително от бивши премиери на Белгия и Ирландия.