Членове на Европейския парламент настояха Унгария да бъде лишена от правото на глас в ЕС след посещенията на нейния премиер в Русия и Китай, пише европейската редакция на Politico.

63 евродепутати се обърнаха с писмо към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, заявявайки, че унгарският премиер Виктор Орбан "вече е нанесъл значителни щети, като използва и злоупотребява с ролята на Председателство на Съвета.“

Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС от Белгия на 1 юли. Оттогава Орбан стартира мирни инициативи в Киев, Москва, Пекин и Вашингтон.

Орбан "предприе няколко дипломатически посещения, по-специално за да посети Путин в Русия и Си Дзинпин в Китай, по време на които той умишлено представи погрешно своите правомощия“, пишат депутатите и призоваха парламента да реагира по съответния начин.

"Това изисква реални действия, като спиране на правото на глас на Унгария в Съвета, тъй като практиката показва, че просто словесните осъждания на тази ситуация нямат ефект“, добавиха евродепутатите.

Писмото, подкрепено от евродепутати от редица страни и парламентарни групи, включително ЕНП, Ренова, Левицата и Зелените, е последният опит да се осъди Будапеща за нейното председателство. Комисията също така помоли своите комисари да не присъстват на неофициалните срещи на министрите на Унгария, съобщиха от институцията в понеделник.