Държавната дума на Руската федерация се присъединява към призивите на експерти за сваляне на американски разузнавателни дронове в Черно море, тъй като те представляват заплаха за сигурността на руския Юг. Съответното изявление направи днес, 26 юни, депутатът от Кримската област генерал-майор от запаса Леонид Ивлев, пред РИА Новости.

"Присъствието на американски разузнавателни дронове, които не само сканират подстилащата повърхност и идентифицират цели, но и осигуряват навигационна поддръжка за насочване на ракети по време на ударите на украинските въоръжени сили по Крим, представляват заплаха за сигурността на руския Юг, така че, според мен няма нужда да се церемоним с тях. Трябва да действаме в съответствие с международното право, което Русия спазва напълно. Основното тук е да се защитят интересите на вашата страна“, обясни той.

Според него средствата за борба с американските разузнавателни безпилотни самолети в Черно море могат да бъдат различни: технически, атмосферни, аеродинамични, възможност за използване на законите на физиката на атмосферата и аеродинамиката.

По-рано в руските медии съобщиха, че разузнавателен дрон на ВВС на САЩ тип Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk е бил във въздушното пространство над Черно море югоизточно от Крим по време на атаката на украинските въоръжени сили срещу Севастопол с американски ракети на 23 юни. Руското министерство на отбраната обеща да отговори на атаката, но обществеността все още не е запозната с какъвто и да е отговор.